בשנים האחרונות הולכים ומתרבים הפרסומים והכתבות שעוסקים בנושא החלב ובשאלה האם החלב תורם או מזיק לביאותינו? הדיון סביב החלב הוא דיון ארוך ואי אפשר לסיים אותו בכתבה אחת בלבד.
אבל... בכל זאת ניסיתי לסכם לכם בכמה נקודות את הזווית שלי לגבי הנושא הכל כך שנוי במחלוקת.
אז חלב – בעד או נגד?
קיימות ראיות מדעיות חזקות לתרומה של מוצרי החלב לאספקת החומרים המזינים לגוף: חלבון בעל ערך ביולוגי גבוה, סידן וויטמינים מקבוצת B, ויטמין A, ויטמין D , אשלגן וזרחן.
אין הוכחה מדעית (נכון להיום) שהחלב מזיק לבריאות.
נכון להיום, חלב ומוצריו הם המקור העיקרי והזמין ביותר לסידן בתזונה שלנו. חלב נחשב מקור מצוין לסידן, הן מבחינת תכולת הסידן בו והן מכיוון שאין בו מעכבים טבעיים שעלולים לשבש את ספיגת הסידן.
אפשר בהחלט להשיג סידן גם ממקורות אחרים שאינם חלב. זה פשוט יותר קל (ולפעמים גם יותר זול וזמין) להשיג סידן ממוצרי חלב. לדוגמה: בגביע יוגורט מחלב פרה כמות הסידן לגביע היא 218 מ"ג סידן לעומת גביע מעדן סויה מועשר (מועשר בסידן כי אין סידן באופן טבעי בסויה...) בה כמות הסידן היא 130 מ"ג סידן.
קשה מאוד לבודד מוצר אחד מכל התפריט ולהגיע למסקנות מתוך כך על כלל התזונה שלנו. יותר נכון לחקור דיאטה שלמה – כמו לדוגמה הדיאטה הים תיכונית.
הדיאטה הים תיכונית נחקרה הרבה, ומומלצת על ידי ארגוני בריאות רבים בעולם. בדיאטה זו מומלצים 0-2 מוצרי חלב ליום.
אי אפשר להתעלם מכך שבעשורים האחרונים, בעקבות תיעוש תהליך הפקת החלב, קיימת עלייה של חומרים בחלב, שעדיין לא ידועה לנו השפעתם על בריאות האדם.
בקיצור...
בהחלט שאלה גדולה, ונקווה שהתשובה עליה תהיה יותר חד משמעית בעתיד.
בינתיים, ההמלצה שלי היא לצרוך במתינות, לגוון את התזונה גם במוצרים אחרים מהצומח, ואם מחליטים לוותר על מוצרי חלב – עשו זאת בחוכמה ודאגו לצריכה מספקת של סידן, חלבון וויטמין D ממקורות אחרים.
Comments