עצירות בהריון היא תופעה מעיקה ולא נעימה שיכולה להופיע בכל אחד מהשלבים בהריון.
הסיבות לכך רבות ומגוונות: החל בהורמונים המשתוללים בגופך וגורמים לשינויים בתנועת המעיים, הרחם ההולך וגדל, שבשליש השלישי יכול ללחוץ על המעי הגס, וכלה בתוספי הברזל שחלקם עלולים לגרום להפרעות שונות במערכת העיכול ובפרט: לעצירות.
אז מה אפשר לעשות??
גם ככה לא נוח, גם כך יש מספיק תופעות להתמודד איתן... איך אפשר להיפטר מהעצירות האיומה הזו???
הנה כמה הנחיות שאמורות להקל ולעזור. נסי לבצע את השינויים הללו ותבדקי אם אכן יש הקלה.
לעיתים, במקרים קשים יותר, יש צורך בעזרה של תוסף תזונה/טיפול תרופתי. כמובן, בייעוץ דיאטנית.
1. שגרה – כן, כן. הגוף שלנו אוהב "להשתעמם" בשגרה. נסי לנהל סדר יום קבוע שבו את נכנסת לשירותים בשעה מסוימת, ואוכלת את ארוחותיך פחות או יותר בשעות קבועות.
הגוף "לומד" את השעות שלך, וכך יודע מתי יש לך את הזמן להכנס לשירותים ולשבת בנחת. כמובן שלחץ וחוסר זמן ופניות מאוד יכול להשפיע ולכן צריך לאותת לגוף ש"הנה, זו השעה". גם הארוחות בשעות קבועות עוזרות לגוף ולמעיים לעבוד בצורה סדירה.
2. תזונה – אז כמובן שאחד הדברים החשובים בניהול התופעה, הוא מה את אוכלת (וגם מה את לא...). חשוב להקפיד על צריכה מספקת של סיבים תזונתיים. רוב האוכלוסייה לא צורכת מספיק סיבים ויכול להיות שגם את ביניהם. הסיבים עוזרים לפעילות המעיים ולתנועתם, וגורמים לצואה להיות גדולה יותר ופחות יבשה. איפה יש סיבים? בכל הפירות והירקות, ובעיקר בקליפה שלהם, בדגנים המלאים כגון: לחם מלא, אורז מלא, קינואה, ועוד, ובקטניות למיניהן.
3. סבתא יודעת הכי טוב – בהמשך לסיבים התזונתיים, קיימים מזונות נוספים שגורמים לזירוז פעולת המעיים. נשמע כמו תרופת סבתא, אבל במקרה זה – בהחלט עוזר וכדאי לנסות. אז נסי להוסיף מזונות כמו שזיפים מיובשים, עגבנייה מרוסקת עם שמן זית, סלק, יוגורט פרוביוטי /אקטיביה. אפשר לנסות את המזונות הללו בבוקר על בטן ריקה.
4. נוזלים – גם אם תעשי את כל הסעיפים למעלה, אם לא תשתי מספיק – תהיי בבעיה. יותר מזה, אם תוסיפי סיבים תזונתיים לתפריט, אך לא תצרכי מספיק נוזלים – הצואה תהפוך קשה והעצירות תחמיר! אז כמה זה מספיק? בהריון – לפחות 2 ליטר. ועדיף יותר. בדקי את עצמך כל ידי צבע השתן שלך – כמה שיותר שקוף, יותר טוב.
מה לשתות? כמובן שמים הם ההמלצה הטובה ביותר, אבל טוב לדעת שגם שאר השתייה "נספרת" כנוזלים: תה, סודה, משקאות שונים למיניהם. אם נמאס לך מהמים, דעי שאת יכולה לגוון, כמובן עדיף בשתייה לא ממותקת.
5. פעילות גופנית – גם כאן, אני בטח לא מפתיעה אותך. הפעילות הגופנית מזרזת את פעילות המעיים ומסדירה את היציאות. נכון, בהריון קשה יותר להיות פעילה, אבל במידה ואין לך איסור מהרופא, הפעילות יכולה לעזור לך. אין צורך לצאת לריצת מרתון או שיעור זומבה, גם הליכה קצרה פעמיים שלוש בשבוע עשויה להועיל.
6. תוספי הברזל – זה החלק הכואב בסיפור... הרבה מטופלות שלי מגיעות אליי ומספרות לי שנמנעות מהתוספים כי הם גורמים להם לעצירות. כמובן שזו לא הדרך להתמודד עם העצירות, כיוון שבדרך זו כך את עלולה לפתח אנמיה. ישנו מגוון רחב של תוספי ברזל בשוק, ומגוון רחב של תוספי ברזל שפותחו במיוחד כדי למנוע את התופעה הזו. נסי תוספים מחברות שונות, בדגש על התוספים שפותחו במיוחד ותראי אם ישנה הקלה.
7. צורת הישיבה בשירותים - לא הרבה מדברים על זה, אבל יש אנשי מקצוע רבים שטוענים כי הישיבה "המערבית" בשירותים היא לא הישיבה הנכונה והפיזיולוגית שעוזרת לתנועת המעיים. פעם, לפני שהיו ממש שירותים, הישיבה היתה בעצם ישיבת כריעה. הכריעה עוזרת למעיים להתרוקן בצורה טובה יותר. צפו בסרטון החמוד הזה. הוא קצת מוזר/מצחיק, אבל מסביר היטב את העניין ונותן גם פתרון – שרפרף קטן בשירותים שמרים את הרגליים מעלה ומדמה ישיבת כריעה. כמובן שזה יכול להיות כל שרפרף ולאו דווקא השרפרף הספציפי שבסרטון.
קישור לסרטון: https://www.youtube.com/watch?v=YbYWhdLO43Q
8. תוספי תזונה – יש תוספי תזונה ותכשירים שונים (ללא מרשם), שתפקידם לרכך את היציאות או אפילו להגדיל את כמות היציאות. לא כל תוסף יעבוד ולכל אחת יכול להתאים תוסף אחר. אבל אם ניסית את כל הסעיפים הנ״ל, שווה לנסות תוספים/תכשירים שונים, כמובן יש לבדוק אם מאושרים לשימוש בהריון ועדיף להתייעץ עם גורם מקצועי מוסמך לפני התחלת השימוש.
אשמח כמובן להפגש, לעזור ולהכווין באופן אישי המותאם לך.
בהצלחה
ובברכת "יציאה קלה" :)
מיטל
Comments